Stoffen Luiers

stoffen luiers

Voel je je soms ook bezwaard als je weer eens de zoveelste luier weggooit? Geeft het je een slecht gevoel omdat je zo meewerkt aan de slecht afbreekbare luier berg? Maar je moet toch wat? De ouderwetse katoenen luiers zijn echt lastig in het gebruik, en hebben veel nadelen.

Je wilt een betaalbare, praktische luier die ook nog eens zacht is voor de huid van je kind en waarmee je niet meewerkt aan de afvalberg. Maar bestaat dat wel? Is er een alternatief, dat de goede eigenschappen van de ouderwetse katoenen luier en de wegwerpluier combineert?

Hert antwoord hierop is : ja, je kan dan kiezen voor de wasbare, stoffen luier. Dit is een handig stoffen luiers met een vaak voorgevormde buitenbroek en verwisselbare inleggers. Doordat je de buitenste luierlaag, de buitenbroek, op meerdere manieren kan vouwen, is deze bijna de hele luierperiode te gebruiken: van pasgeborene tot je kind zindelijk is. Door inleggers te gebruiken, wordt de absorptiecapaciteit vergroot. Groot genoeg om ook de plassen van de wat oudere kinderen op te vangen. Deze inleggers zijn gemaakt van natuurlijke sterk absorberende vezels en hebben een speciale toplaag die zacht is voor de babyhuid.

stoffen luiers

Lekkage wordt voorkomen door de zachte elastieken luierrandjes, waarmee de randjes van de luier goed aansluiten op de huid. Hiermee is een belangrijke klacht bij gebruik van katoenen luiers opgelost. Door de zachte toplaag wordt de huid niet onnodig droog, wat een goede bescherming biedt tegen rode billetjes. Al is de beste bescherming natuurlijk nog altijd het op tijd verschonen van je kind.

Alle gebruikte materialen zijn goed wasbaar, zodat je de luiers probleemloos tientallen malen kan wassen. Toch wil dit niet zeggen dat je alleen nog maar stoffen luiers ‘mag’ gebruiken: dat ligt voor iedereen anders: je moet zelf de keus maken, wat voor jouzelf het best werkt: het kan best dat een ouder kind in de nacht wat meer plast en beweeglijk is, waardoor de stoffen luier toch lekt. Of dat je, wanneer je 2 of 3x per week de luierwas doet, niet genoeg droogcapaciteit hebt voor al die luiers omdat je klein woont of geen droger hebt. In dat geval is het misschien toch weer handig om voor de nacht een gewone Papieren luier te gebruiken. Zo kan iedereen in iedere situatie de luier kiezen die het beste werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.